Bullar

 
 
Hej!
Hoppas ni har det bra i höstrusket!
Men vad passar inte bättre än att baka bullar en regnig, grå dag?!
Detta receptet använder jag mej av jämt, det är från boken sötebröd från Brunkebergs bageri.
 
Brunkebergs kanelbullar
ca 35 bullar

Vetedeg

75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl (jag använder bara 900-1000g)
200 g strösocker
200 g rumstempererat smör
20 g stötta kardemummakärnor
5 g salt
 
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Bearbeta degen i maskin 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känns smidig och elastisk och du kan göra glutentest.
Glutentestet:
Ta en bit deg och dra  ut den lite försiktigt.
Om den håller ihop och bildar en tunn hinna är den klar.
Om du inte får ut den tunna hinnan får du köra några minuter till.
 
Låt degen vila i 10 minuter.
Sedan är den klar att börja forma!
 

Kanelfyllning

200 g rumstempererat smör
100 g strösocker
75 g farinsocker
25 g malen kanel
15 g pressad citron
 Vispa alla ingredienser till kanelfyllningen till en fluffig kräm.
 
1 ägg + lite vatten + en pyttenypa salt vispas ihop till pensling. 
 
Pärlsocker till garnering.
 
Nu vid utbaket kan man ju göra bullar i alla dess former, men det vanligaste är ju trotts allt den rullade bullen.
Kavla ut en del i taget till en 3-4 millimeter tjock rektangel.
Bred på fyllningen.
Börja uppifrån och rulla ner mot dej, stretsha rullen ibland innan du rullar neråt igen.
Sen är det dags att skära upp dom.
Snyggast blir helt klart med sytråd, kolla filmen på instagran Baracharmigt.
 
 
Lägg bullarna på bakplåtspapper eller i bullformar.
Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme. 
Om du petar lite lätt på bullen så ska den fjädra ut igen, då är den färdig jäst.
Om den fastnar kvar där du tryckte, ska den jäsa längre.
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.
 
Grädda bullarna i 225 grader varm ugn i 10-12 minuter.
 
Njuuut av jätte goda bullar!